Kasteeltuin Culemborg

Kasteeltuinmagnolia’s

Door Kasteeltuin Culemborg

Screen Shot 2015-07-13 at 20.41.23

Dit verhaal is opgetekend uit de mond van de 86-jarige Piet van de Straten, die in mei 2004 de kasteeltuin bezocht. Tot 1976 had hij bloemisterij Corona op de Markt.
Opvallend detail: de oude magnoliaboom, boven de slotgracht hangend, bloeit na al die jaren nog even prachtig!

“In mei 1936 (of was het ’38?) zat ik in de tuin van de Spoor’s Mosterdfabriek heerlijk uit te rusten. Achter ’t kantoor, nu Drostehuis aan de Slotstraat. Ik was herstellende van een longziekte. Het was zonnig die dag en ik keek uit over de prachtige kasteeltuin. Over een plank, die daar ter plaatse over de smalle slotgracht lag, liepen de tuinman en achter hem de oude Van den Abeelen. Die hield ooit toezicht op de domeingronden (van de kasteeltuin, red.). De familie had ’t gedeelte van de kasteeltuin met de theekoepel in bezit.

Plotsklaps viel de ruim 80-jarige voorover, probeerde nog steun te vinden op de rug van tuinman Boender, en viel dood neer in het groen… Terwijl de tuinman dokter Bongaers aan de Heerenstraat ging halen, hield ik de wacht. Het duurden en duurde… voordat de dokter met zijn koffertje verscheen. Die trof de overleden Van den Abeelen aan, handen gevouwen, in een prachtige krans van magnolia’s.”

De hier beschreven “oude Van den Abeelen” (Johannes Karel, 1855-1938?) was kleinzoon van Johannes Karel van den Abeelen (1794-
1869), boekenverkoper op de Markt te Culemborg. Tot 1870 heeft deze laatstgenoemde een belangrijke bijdrage geleverd aan het op orde brengen van het archief van de graven en heren van Culemborg.